YİRMİ YAŞ DİŞİ

YİRMİ YAŞ DİŞİ

Yirmi yaş dişleri üçüncü azı dişleridir. Diş hekimleri tarafından “sekiz numaralar” olarakta bilinir. Daimi dişler içerisinde en son oluşan dişlerdir. 

Yirmi Yaş Dişim Neden Tam Olarak Çıkmıyor?

Yirimi yaş dişleri son oluşan, son süren daimi dişler olduğu için çene darlığı olan birçok kişide yeterli mesafe olmadığından farklı pozisyonlarda gelişim gösterebilir. 

Gömülü Diş Ne Demektir?

Çene kemiği içerisinde kalmış, sürememiş dişlere gömülü dişler denir. 

Bu Nedenle Mi Yirmi Yaş Dişimin Tümünü veya Sadece Bir Kısmını Ağız İçerisinde Görebiliyorum?

Evet. Tam olarak sürememiş, bir kısmı ağız içerisinde görülen, görünmeyen tarafı da dişeti ile kapşon şeklinde kapsayan bölgeler olabilir. Bu bölgelere operkulum denir. 

Operkulum (Kapşon şeklinde dişeti) Tehlike Yaratır Mı?

Yirmi yaş dişi ile üzerini kapsayan kapşon şeklinde dişetinin temizliği zordur. Besin veya plak gibi ağız içerisinde oluşan debrisler bu bölgede toplanır ve bakteri kolonizasyonuna yol açar. Bu durum dişeti enflamasyonuna, diş çevresindeki yapılardaperiodontal hastalıklara, çürüklere ve komşu dişlerde dişeti rahatsızlıkları ve çürük oluşumuna neden olabilir. 

Yirmi Yaş Dişinin Çekimi

Yirmi yaş dişlerinin çekimi cerrahi bir operasyondur ve her cerrahi operasyon gibi yan etkileri ve komplikasyonları vardır. Genellikle bir veya daha fazla dikiş atılmasına neden olabilir. Yan etkiler her operasyonda farklılık gösterir. Ağrı, şişlik ve ağız açıklığında sınırlılık bir hafta veya daha kısa sürede geçer. Operasyon sonrası çok az kanamanın olması normaldir ve zararsızdır. 

Her Yirmi Yaş Dişinin Çekimi Aynı Yan Etkiler Gösterir Mi?

Hayır. Dişin tipine ve çekimin zorluğuna göre değişir. Bu konuda birçok araştırma yapılmıştır. Dilde his kaybı 1:200 (%0.5), dudakta his kaybı 1:250 (%0.4) olarak rapor edilmiştir. Yirmi yaş dişlerinin çekimleri sonrası oluşabilecek komplikasyonlar birçok faktöre bağlıdır. Ailenizden veya yakınlarınızdan edineceğiniz bilgiler de bu konuda sizleri aydınlatmada yardımcı olabilir. 

Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Çekim sonrası oluşabilecek komplikasyonlar sıkça görülen durumlar değildir ancak nedenlerine bağlı olarak oluşum gösterebilir. Dil ve dudak sinirlerinin seyri yirmi yaş dişlerinin yakınından geçtiği için çekim esnasında sinir zedelenmesi görülebilir. Bu gibi nadir görülen durumlarda dilde ve dudakta his kaybı yaşanabilir. Bu his kaybı bölgede uyuşukluk şeklinde de görülebilir, deride yanma, batma ve gıdıklanma şeklinde yanıltıcı bir his olarak da görülebilir. Uzun vadede herhangi bir deformiteye kesinlikle sebebiyet vermez. 

Çekim Sonrası Yirmi Yaş Dişinden Kaynaklanan Problemler:

Enfeksiyon
Komşu dişe çekim esnasında zarar verilmesi
Çekim bölgesinde daha sonra oluşabilecek kistik oluşumlar  
Her Yirmi Yaş Dişi Çekilmeli Midir?

Hayır. Her yirmi yaş dişi kendi içerisinde değerlendirilmelidir. Problem oluşturabilecek faktörler göz önünde bulundurularak dişin çekiminin uygunluğu değerlendirilir. 

Yirmi Yaş Dişinin Problem Yaratmaması İçin Ne Gibi Önlemler Almalıyım?

Dişetinde ağrıyı ve iltihabı azaltmak için bir tatlı kaşığı kadar tuzu orta dereceli sıcak suyla karıştırıp gargara yapılabilir. Solusyon diş çevresinde iyice gezdirilmeli ve diş fırçasının ulaşamadığı yerlere götürülmeye çalışılmalıdır. Enflamasyonu azaltmak için antibakteriyel bir ağız gargarası da iyi sonuçlar verebilir. Ağrı kesici özelliği olan medikal ilaçlar da diş hekiminin kontrolünde ağrı varlığında kullanılabilir. 

Yirmi Yaş Dişleri Ön Dişlerde Çapraşıklığa Neden Olur Mu?

Birçok vakada bu ihtimali olmayan bir durumdur ve bu konuda ispatlanmamış düşüncü farklılıkları mevcuttur. Yirmi yaş dişleri hiç oluşmamış kişilerde de zamanla ön dişlerinde çapraşıklık görülmüştür. Bu gibi durumlar yirmi yaş dişinin zamanla ön dişlerde çapraşıklığa neden olduğu tezini çürütmektedir.